O problemie

Coraz częściej, w okresie wiosny i lata w Bałtyku dochodzi do zakwitu cyjanobakterii, nazywanych sinicami. To, że zakwity sinic zdarzają się w Morzu Bałtyckim, jest czymś naturalnym. Jednak nigdy wcześniej nie występowały na taką skalę jak ma to miejsce teraz.

© WWF Polska/D.Bógdał

Zakwit sinic sprawia, że woda w Bałtyku staje się mętna i zaczyna przypominać cuchnącą zupę. Może mieć brązowawy, czerwonawy, zielonawy bądź żółtawy kolor. Co więcej, niektóre z gatunków sinic są toksyczne i mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.

Ich zakwit zależy od stężenia składników odżywczych – w tym związków fosforu – w wodzie. Jeśli stężenie tych składników jest zbyt duże (morze jest wówczas jak organizm, który nie jest w stanie strawić spożywanego w nadmiernej ilości pokarmu), w morskiej wodzie zakwita coraz więcej sinic, a to może prowadzić do zamierania życia w Morzu Bałtyckim. Rozkład obumarłych sinic pochłania bowiem dużo tlenu. To najczęściej z powodu jego braku giną ryby i inne organizmy występujące w morzu.

W Polsce zakwity zdarzają się najczęściej w rejonie Zatoki Gdańskiej oraz Zalewu Szczecińskiego i Wiślanego. Ogromnym problemem stały się u wybrzeży Szwecji i Finlandii. Dwa największe zakwity sinic, które miały miejsce w 2002 i 2003 roku, doprowadziły do wymarcia fauny dennej w wodach przybrzeżnych Danii.

Szczególnie niebezpieczne są toksyczne gatunki sinic. Mogą one zabijać ryby, ptaki i ssaki, a ponieważ wydzielają toksyny, szkodzą także ludziom. Jeżeli dojdzie do ich zakwitu, wprowadzany jest zakaz kąpieli i ludzie nie powinni w ogóle wchodzić do wody.

Toksyczne sinice mogą wywoływać podrażnienia skóry, problemy gastryczne, wymioty, a nawet gorączkę. Szczególnie narażone na ich działanie są dzieci, które bardzo często połykają wodę podczas pływania w morzu.

Nawet po zakończeniu zakwitu sinic wytwarzane przez nie toksyny pozostają przez pewien czas w wodzie i nie są dla niej oraz dla życia w morzu obojętne.

Możemy zapobiec zakwitom sinic, podpisując petycję z apelem do Ministra Gospodarki o jak najszybsze wycofanie fosforanów z detergentów. Dlaczego to takie ważne? Według Komisji Ochrony Środowiska Morskiego Bałtyku (HELCOM), która opracowała Bałtycki Plan Działań, wycofanie fosforanów ze wszystkich detergentów, we wszystkich krajach basenu Morza Bałtyckiego, zredukowałoby ilość fosforu, który trafia do Bałtyku aż o 24%. Ograniczylibyśmy w ten sposób ryzyko zakwitu sinic.

Czytaj więcej na temat problemu >>

Monika (Warszawa)
Anna